Szkockie kruche ciasteczka z herbata Earl Grey
Shortbread to klasyczny, szkocki deser w postaci jasnych, kruchych ciastek. W naszym wydaniu wzbogacony został smakiem aromatycznego Earl Greya. Spróbuj koniecznie!
Shortbread to klasyczny, szkocki deser w postaci jasnych, kruchych ciastek. W naszym wydaniu wzbogacony został smakiem aromatycznego Earl Greya. Tradycyjnie shortbread wypiekany jest w trzech kształtach: dużego placka dzielonego na trójkąty; małych, okrągłych ciastek i dużych prostokątów, ciętych na paluszki. Ciasto dobrze trzyma kształt i może być wypiekane w innych formach niż tradycyjne.
Pieczenie tego rodzaju ciasta jest zaskakująco łatwe - ciasto łączy się naprawdę szybko, bez zbytniego zamieszania. Przed upieczeniem wymaga kilku godzin schłodzenia. W naszym przepisie ciastka zrobiliśmy z ciemną czekoladą, która była wyśmienitym dodatkiem do herbacianego aromatu.
Niezbędne składniki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki herbaty liściastej Earl Grey
- 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
- Kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 filiżanki mąki dowolnego typu
- 1/4 łyżeczki soli
- 60-85 g gorzkiej czekolady (lub innego dodatku, w zależności od preferencji)
Sposób przygotowania
Używając moździerza, tłuczka lub robota kuchennego, zmiel liście herbaty na drobniejsze kawałki. Wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj masło i przygotowaną wcześniej mieszankę herbaty z cukrem pudrem. Ugniataj przez około 3 minuty. Dodaj kilka kropel aromatu waniliowego, mąkę i sól. Mieszaj odpowiednio długo, aż do połączenia składników.
Przenieś ciasto na czystą, lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj ciasto do grubości ok. 0,5 cm i używając foremki w dowolnym kształcie wytnij jak najwięcej form. Umieść je na papierze pergaminowym, aby nie uległy przywarciu do powierzchni. Połącz resztki ciasta, rozwałkuj i kontynuuj cięcie do momentu, aż wykorzystasz je wszystkie. Tak przygotowane surowe ciastka umieść w lodówce na przynajmniej 4 godziny.
Po odczekaniu odpowiedniej ilości czasu można przystąpić do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190-200°C. Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym lub silikonową formą do pieczenia. Piecz przez około 13-15 minut. Wyjmij z piekarnika i całkowicie schłodź przed przystrojeniem. Rozpuść czekoladę i zanurz połowę każdego kruchego ciasta. Ostudź je na papierze pergaminowym i poczekaj aż czekolada ostygnie i stwardnieje. Możesz przyspieszyć ten proces, umieszczając ciastka na kilka minut w zamrażarce. Ciastka można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez okres do 1 tygodnia.
Smacznego