Mao Feng Zielona ORGANIC Herbaty organiczne, ekologiczne, Herbata Zielona, Herbaty Wiosenne
Sposób parzenia
Opis herbaty
Herbata zielona Mao Feng ORGANIC to wysoko ceniona herbata chińska. W bezpośrednim tłumaczeniu jej nazwa oznacza koniuszki włosów – jest to związane z jej wyglądem, ponieważ jej listki są delikatnie i zgrabnie skręcone. Jej susz pochodzi jedynie z młodych listków z górnej części krzewów herbacianych.
Herbata Mao Feng posiada wyjątkowo bogaty smak i przyjemny, słodkawy aromat. Niektórzy mówią, że posiada wieloowocowy posmak, choć jest to herbata czysta, bez dodatków i sztucznych aromatów.
Herbata pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Składniki
Chińska zielona herbata Mao Feng ORGANIC
Sposób przechowywania
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia
Chiny
Sposób przygotowania
- Mao Feng Zielona ORGANIC należy parzyć 3 min, w temperaturze wody 75-80 °C.
- Proponowana dawka to łyżeczka/filiżanka.
Mao Feng Zielona ORGANIC - jak wydobyć wszystkie walory smakowe i aromatyczne
- Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy-cztery razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
- Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu.
- W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (3 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
- Właściwą temperaturę herbaty (75-80 °C) sprawdzisz za pomocą profesjonalnego termometru do herbaty.
- W oddzieleniu suszu od naparu pomoże zaparzacz używany do przygotowania naparu.
- Do zaparzania herbat szczególnie polecamy dzbanki żeliwne. Smakosze herbaty wiedzą, że w nich herbata ma szansę na równomierne zaparzenie, dzięki czemu można wydobyć prawdziwe i unikatowe walory naparu.
- Polecamy także filtry do zaparzania herbat. Filtry są różnych rozmiarów i doskonale sprawdzają się zarówno do zaparzenia naparu w filiżance, jak i różnych rozmiarów dzbankach.
- Ponadto, do zaparzania naparu stosuj świeżą wodę, idealnie jeśli będzie przefiltrowana.